
İngiltere’de 7 aşamalı bir eğitim sistemi uygulanmaktadır;
Early Years ( Okul Öncesi)
Primary School/Infant School ( Anaokulu)
Primary School/Junior School ( İlkokul)
Secondary School ( Ortaokul)
Futher Education ( Kolej)
Higher Education ( Üniversite )
MBA Education (Yüksek Lisans, Doktora vs.)
İngiltere’de zorunlu eğitim kanunlara göre 5 yaşında başlayıp 16 yaşına kadar devam etmektedir. Zorunlu eğitim dönemi öğrencinin üniversiteye kadar olan eğitimini kapsamakta ve devlet tarafından ücretsiz verilmektedir.
Primary School/Infant School ( Anaokulu)
Başlangıç yaşı : 4 veya 5 yaş
1.Yıl : 5 veya 6 yaş
2.Yıl : 6 veya 7 yaş
Primary School/Junior School ( İlkokul)
3.Yıl : 7 veya 8 yaş
4.Yıl : 8 veya 9 yaş
5.Yıl : 9 veya 10 yaş
6.Yıl : 10 veya 11 yaş
Secondary School- High School (Ortaokul – Lise)
7.Yıl : 11 veya 12 yaş
8.Yıl : 12 veya 13 yaş
9.Yıl : 13 veya 14 yaş
10.Yıl : 14 veya 15 yaş
11.Yıl : 15 veya 16 yaş
İlkokullarda sene boyunca tatil olarak 2 hafta Noel tatili, 2 haftada bahar tatili (Paskalya tatili), ekim, şubat ve mayıs aylarında da birer haftalık halfterm (Yarı dönem) tatilleri ile 6 haftayı kapsayan yaz tatili süresi bulunmaktadır. Toplam yıl boyunca 38 haftalık eğitim süreci olmaktadır.
Secondary School’larda öğrenciler ilk üç senenin müfredatını tamamladıktan sonra okullar tarafından yapılan sınavlara girerler. Bu sınav sonuçlarına göre, General Certificate of Education(GCSE) sınavları için hangi konuya çalışacaklarını seçerler ve son iki yılı yani Futher Education ( Kolej) eğitimini seçtikleri konulara göre eğitim alarak tamamlarlar. Futher Education ( Kolej) tamamladıktan sonra GCSE sınavına girerler.
GCSE, ulusal bir sınavdır ve 16 yaşında alınır. Genellikle sekiz konu seçilir. Çoğunlukla matematik, İngilizce, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih ve Fransızca seçilmektedir. Konular okuldan okula değişebilmektedir.
GCSE sınavlarında başarı elde eden öğrenciler Senior High School’a devam ederler veya okuldan ayrılırlar. GCSE sınavları aynı günde tüm öğrenciler tarafından alınır.
Öğrenciler GCSE sınavını geçtikten sonra seçtikleri alan ile ilgili olarak üniversite eğitimlerine lisede hazırlanmaya başlarlar.
Ortaöğretimden sonra, öğrenciler genellikle 16-18 yaş arasında GCE A Level sınavlarına hazırlanır. Bu sınavlar, üniversiteye kabul için önemlidir ve öğrencilerin seçtikleri konularda daha derinlemesine çalışmalarını sağlar. A Level sınavlarından sonra, öğrenciler üniversiteye gitmeyi tercih etmiyorlarsa, çeşitli mesleki eğitim veya uygulamalı dersler alabilirler.
Yükseköğretim (Higher Education): Yükseköğretim aşaması, üniversiteler ve yüksek öğrenim kurumlarında lisans ve lisansüstü dereceler almak için devam eden bir aşamadır. İngiltere, dünyanın dört bir yanından öğrenciler için popüler bir yükseköğrenim destinasyonudur ve birçok ünlü üniversiteye ev sahipliği yapar, örneğin Oxford ve Cambridge gibi.
Türkiye’deki ilkokul sürecini tamamlamış olan bir öğrenci, ortaokul eğitimine İngiltere’de devam edecekse, öncelikli olarak dil yeterliliğine ulaşana kadar İngilizce dil eğitimi alır. “GCSE “sınavına hazırlık programına tabii tutulur ve sonra orta eğitimine devam hakkını elde eder. Ortaokulu Türkiye’de bitirerek İngiltere’ye gelmiş bir öğrenci ise yine dil yeterliliğine ulaşana kadar dil eğitimi alır sonrasında iki yıllık orta öğrenimini İngiltere’de tekrar alarak Public School’lara gitmeye hak kazanır.
Üniversite Eğitimi
İngiltere yüksek öğretim kurumları verdikleri eğitimin kalitelisi ve çeşitlilikleri ile tüm dünyada kabul görmüş, otorite kabul edilmiştir. Dünyanın en iyi üniversiteleri İngiltere’dedir. Köklü eğitim geleneği vardır. 5 yüz yıllık okullar genç olarak sayılır. Üniversiteler teknolojiyi yakından takip ederek geçmiş ile geleceği birleştirmişlerdir ve öğrencileri araştırma yapmaya yönlendiren bir eğitim sitemi vardır. Genelde ezber üzerine değil pratik eğitim üzerine yoğunlaşmışlardır.

İngiltere’deki eğitim sistemi, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda gibi ülkenin farklı bölgelerinde bazı farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, bölgesel eğitim otoriteleri ve eğitim kurumlarının web sitelerinden veya resmi kaynaklardan daha ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşabilir.
İngiltere’de Üniversiteler 3 senedir.
LEVEL 3 Üniversite hazırlık bölümüdür. Bu kısmı öğrenci Türkiye’de öğrenci 12.sınıfta okurken online alıp bitirebilir. Bu şekilde Lise bitince Üniversite 1.sınıf olan LEVEL 4’den başlar.
LEVEL 3 yani Foundation: İngiltere’de lisans eğitimi 3 yıldır ve ülkede lisans eğitimine devam etmek isteyen uluslararası öğrencilerden genel olarak 1 akademik yıl süren Foundation (Hazırlık) Programı okumaları istenmektedir. Foundation Programı İngilizcenin dışında üniversitede devam edilecek olan bölümle ilgili konularda da öğrenciyi üniversite eğitimine hazırlamaktadır.
Öğrenci Foundation Programından sonra ister aynı üniversitede devam eder isterse başka bir üniversitenin lisans programlarından devam eder. Aynı üniversitede devam edilirse adaptasyon dönemini ağır lisans dersleri ile değil, hazırlık programı ile geçirilmiş olur. Özel Foundation Programları öğrencilerine anlaşmalı oldukları üniversitelerden birine geçişi garanti ettikleri için uluslararası öğrenciler tarafından rağbet görmektedirler. Özel Foundation Programlarının bir başka avantajı da İngilizce seviyesine göre yılda birkaç kez başlangıç tarihi olmasıdır.
Genel olarak Eylül ayında başlayan programlara eğer İngilizce seviyesi IELTS 5,5 seviyesinde ise Ocak ayında başlanabilir ve daha kısa sürede üniversite eğitimine hazırlanılabilir. Eğer İngilizce seviyeniz IELTS 6,0 seviyesinde ise ve lise not ortalaması da iyi ise, Nisan ayında başlayan ve 3 ay süren programlara da katılabilmek mümkündür.
Fakat bir Foundation programı her zaman şart olarak görülmeyebilir. Eğer yabancı dilde eğitim veren kaliteli bir liseden yüksek not ortalaması ile mezun olunmuşsa direkt üniversiteye de başlanabilir.

Öğrenci Üniversitede LEVEL 4 ve 5’i aldıktan sonra yani Üniversite 1 ve 2’den sonra son senesi olan LEVEL 6 almak için 3 seçeneği mevcuttur.
1. olarak kendi Üniversitesinin programlarını tercih etmek.
2. olarak fiziksel bir Üniversiteye geçmek.
3. olarak online bir Üniversiteye geçmek.
Bu şekilde LEVEL 6 bitirdiğinde Üniversiteden mezun olmuş olur.
İngiltere’de eğitim esnek bir yapıdadır. Kariyerini, iş dünyasındaki tercihleri öngörerek önceden planlamış öğrenciler için oldukça faydalı olan alınacak seçmeli dersler öğrencilerin ihtiyaçlarına ve hedeflerine bırakılmıştır.
A Level: A-Level programları Cambridge ve Oxford üniversiteleri de dahil olmak üzere tüm İngiliz üniversiteleri tarafından tanınmaktadır. Ayrıca ABD, Avustralya ve dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelere giriş aşamasında da geçerliliği bulunmaktadır. İngiltere’de üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler bölümlerine göre A-Level programlarına katılır ve sınavlara girerler. Genel olarak 2 yıl (4 dönem) süren A-Level programlarını, öğrenciler daha fazla ders alarak 2 ya da 3 dönemde de tamamlayabilirler. Matematik, iktisat, kimya, tarih ve İngiliz Edebiyatı en fazla rağbet gören bölümlerdir.
Yüksek öğrenim öğrencilerin kabulü için IELTS (genelde 6,5) veya TOEFL (genelde 213) sonuçları temel alınır.
Lisans eğitimine başvurular öğrencilere başvurularında yardımcı olan ve başvuru sürecinin düzenli bir şekilde yürümesini sağlayan UCAS aracılığıyla yapılmaktadır. UCAS öğrenciye nasıl başarılı bir başvuru yapılacağını tavsiye eder ve eğitim kurumları hakkında en detaylı bilgiyi öğrenciye sunar. UCAS başvuruda öğrenciye altı üniversite veya kolej tercih etmesini sağlayarak öğrencinin lisans eğitimi alma şansını artırır. UCAS lisans başvurularını internet üzerinden kabul etmektedir.
Üniversiteler eğitime Eylül – Ekim ayları arasında başlasa da her üniversitenin kabul için farklı şartları ve durumları bulunabilmektedir. İngiltere’de öğrencinin ihtiyaçlarını ve kariyer seçeneğine göre bir programı kapsamlı bir şekilde araştırıp belirledikten sonra, 6 ay öncesine kadar başvurmak daha sağlıklı olacaktır. Bazı üniversitelerde istenilen bölümde yer kalmamış olabilir veya üniversitenin kabul için istediği belgeler veya şartların hazırlanması uzun bir süre tutabilir.
Yüksek Lisans ve Doktora
Lisansüstü programının amacı öğrenciye profesyonel bir yeterlilik derecesi kazandırmaktır. 9 ay ile 1 yıl arasında süren programlarda öğrenci bu süreci ağırlıklı olarak ders alma şeklinde geçirir. İngiliz Üniversiteleri Sosyal Bilimler (MA-Master of Arts) ve Fen Bilimleri (MSc-Master of Sciences) alanlarında yüksek lisans derecesi vermektedir. Programlara kabul için ileri derecede İngilizce bilgisi ve üniversite not, ders saati ve ders içeriklerinin yazılı olduğu transkript, referans mektubu (akademik ve bazı durumlarda iş tecrübesi ya da stajla ilgili), niyet mektubu ve programlara göre iş tecrübesi istenmektedir.
Doktora derecesi ise daha özgün, araştırmaya ve teze yönelik bir sistemdir ve ortalama olarak 3 yıl sürer. Fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında doktora dereceleri (PhD) vardır ve yüksek lisans diplomasına sahip olan öğrenciler doğrudan doktora programına başlayabilirler. İngiltere’de doktora eğitim müfredatı ya da öğrenim sürelerini herhangi bir merkezi düzenlemeye ya da sınırlamaya tabi değildir, okullar kendi doktora kapsamlarını kendileri oluştururlar. Öğrencinin bir doktora programına kabulünde, akademik başarıları, yüksek lisans tezi, iş tecrübesi, referanslar gibi kıstaslar ön plana çıkar
3 yılda tamamlanan PhD Doktora derecesi tüm İngiltere üniversitelerinde değişik konularda mevcuttur. Spesifik bir konu seçimi veya araştırma üzerine tam detaylı bir çalışma yapılarak elde edilir. Yapılan çalışma öğrencinin altında çalıştığı akademisyenin denetiminde ve değerlendirmesindedir. Araştırma tamamlandıktan sonra öğrenci doktora tezini yazar.
Başvuru
Başvurular kurumlarca bireysel olarak değerlendirilir ve her kurumun belirlediği bir son başvuru tarihi vardır. Bu tarihler kurumların prospektüslerinde belirtilir, fakat genelde yüksek lisans programına başlamayı düşündüğünüz tarihten bir yıl önce başvurular başlar.
Başvurular kurumlarca bireysel olarak değerlendirilir ve her kurumun belirlediği bir son başvuru tarihi vardır. Bu tarihler kurumların prospektüslerinde belirtilir, fakat genelde yüksek lisans programına başlamayı düşündüğünüz tarihten bir yıl önce başvurular başlar.
Şartsız kabul: Öğrencilerin akademik ve İngilizce yeterliliği incelendikten sonra, yeterli görüldükleri zaman şartsız kabule hak kazanırlar.
Şartlı Kabul: Öğrencilerin akademik ve İngilizce yeterliliği saptanamadığı durumlarda (halen eğitimini sürdürüyor olmak, İngilizce yeterlilik sınavı sonucunu henüz almamış olmak vb.) şartlı kabul verilir.