AP Nedir?

AP Nedir?

Açılımı Advanced Placement olan AP sistemi, öğrencilerin lise dönemindeyken üniversitenin 1. sınıfında verilen dersleri alarak transkriplerini güçlendirmelerini sağlayan bir sistemdir. Ülkemizde bazı seçkin kolejlerde örgün olarak alınabileceği gibi hiçbir okula bağlı kalmadan dışarıdan da alınabilen bir sistemdir.

Öğrenciler üniversitede almak istedikleri bölüm derslerine yakın dersler seçerek bu derslere olan yatkınlıklarını yüksek sınav skorları elde ederek ispat etmeye çalışırlar.

AP programına her yıl güz döneminde kayıt yapılır ve AP sınavları takip eden Mayıs ayında iki hafta boyunca uygulanır. 5 üzerinden puanlanan sınavlar her yıl mayıs ayında, yılda 1 defaya mahsus olarak alınabilir. Öğrencilerin sınavlardan geçti kabul edilebilmeleri için en az 3 puan almaları gerekmektedir.

AP puanı, sınavın açık uçlu ve çoktan seçmeli bölümlerindeki sınav sonuçlarının toplamından oluşur.

Çoktan seçmeli soruların değerlendirilmesi bilgisayarlar tarafından yapılır ve doğru cevap sayısı, bu bölümün toplam puanına katkı sağlar. Yanlış veya boş cevapların puanlamaya herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Açık uçlu sorular ve ders içi performans ödevleri ise her yıl haziran ayının ilk iki haftasında gerçekleştirilen AP Sınav Okuma etkinliklerinde değerlendirilir. Bu etkinliklere üniversite hocaları ve deneyimli AP öğretmenleri katılır ve öğrencilerin performanslarını değerlendirirler.

Birçok öğrenci tarafından merak edilen AP sınavı İngilizce mi sorusunun cevabı ise evet İngilizcedir.

AP Skorları Ne İşe yarar?

AP dersleri, yurt dışı eğitim düşünen öğrenciler için önemli bir yere sahiptir. Eğer IB ya da A-Level diplomanız yoksa, 4-5 tane AP dersinin sınavına kayıt olarak en az IB ve A-Level öğrencileri kadar avantajlı konuma gelebilirsiniz.

Hatta bazı açılardan AP derslerini almak IB ve A-Level gibi yüksek çaba ve ödev performansı gerektiren sistemlere kıyasla sizi daha avantajlı konuma getirebilmektedir.

AP skorlarının kullanım alanları ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Hollanda ve İngiltere IB ve A-level skoru olmayan öğrenciler için AP skorlarını ön şart olarak koşarken, Amerika’daki üniversiteler AP derslerini ön şart olarak zorunlu tutmaz. AP skorları sizinle aynı kalifikasyona sahip olan diğer rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar.

Ayrıca üniversite eğitiminin 4 yıl sürdüğü Amerika’da AP skorları college credit olarak sayılır. Yani daha lise sıralarındayken üniversite derslerini alıp kredi olarak saydırma imkânı sağlar. Avrupa genelinde ise üniversite eğitimi 3 yıl olduğu için bu bölgede AP derslerini kredi olarak saydırmak mümkün değildir.

AP Derslerine Nasıl Çalışmalıyım?

AP programındaki hiçbir ders kolay değildir. Bunun bilincinde olarak disiplinli ve düzenli bir şekilde çalışmaya başlamak gerekir. Bu nedenle ilk etapta alacağınız derslere karar verip özellikle de yaz tatili dönemlerini iyi değerlendirmeniz gerekmektedir. Yıl içindeki okul sınavlarını da etkilemeyecek şekilde bir program yapılmalıdır. Eğer yazdan başlanırsa konuların yetişmesi için çok büyük avantaj elde edilmiş olur.

AP Programına Ne Zaman Başlamalıyım?

AP derslerine başlama dönemi hedeflediğiniz okula göre değişmektedir. Eğer Amerika’da burslu bir eğitim hedefliyorsanız 10. sınıf başlangıç için idealdir. Çok fazla yormayacak ve çalışırken de ilginizi çekecek derslerle başlayabilirsiniz. Örneğin MEB müfredatında olmayan mikroekonomi ve makroekonomi dersleri 10. sınıf öğrencilerinin oldukça ilgisini çekmektedir. Üstelik bu dersler hem mühendislik hem de sosyal bilimler alanından kabul almak isteyen öğrenciler için gayet kullanılabilecek skorlardır.

Kaç Tane AP Almalıyım?

Alınacak ders sayısı ülkelere göre değişmektedir. Genel olarak Avrupa ülkeleri direkt kabul için en az 4 tane AP skoru görmek istemektedir. Amerika ve Kanada ise T.C. lise diplomamızı tanıdığı için belli bir sayıda AP skoru alınmasını dayatmaz. Bu ülkeler için AP dersleri diğer adaylar karşısında başvurunuzu güçlendirmek için ve College Credit elde etmek için kullanılır.

AP Dersleri ve Sınavları

AP; 7 bölüm ve 38 dersiyle, üniversite düzeyinde ve uluslararası düzeyde kabul gören bir müfredat programıdır.

1-Sanat

AP Sanat Tarihi

AP Müzik Teorisi

AP 2-D Sanat ve Tasarım

AP 3-D Sanat ve Tasarım

AP Çizim

2-Tarih ve Sosyal Bilimler

AP Karşılaştırmalı Yönetim ve Siyaset

AP Avrupa Tarihi

AP Beşeri Coğrafya

AP Makroekonomi

AP Mikroekonomi

AP Psikoloji

AP Amerika Birleşik Devletleri

Yönetimi ve Siyaseti

AP Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

AP Dünya Tarihi

3-İngilizce

AP İngiliz Dili ve Kompozisyon

AP İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon

4-Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

AP Matematik AB

AP Matematik BC

AP Bilgisayar Bilimi A

AP Bilgisayar Bilimi İlkeleri

AP İstatistik

5-AP CAPSTONE Diploma Programı

AP Capstone Semineri

AP Capstone Araştırması

6-Fen Bilimleri

AP Biyoloji

AP Kimya

AP Çevre Bilimi

AP Fizik 1

AP Fizik 2

AP Fizik C: Elektrik ve Manyetizma

AP Fizik C: Mekanik

7-Dünya Dilleri

AP Çin Dili ve Kültürü

AP Fransız Dili ve Kültürü

AP Alman Dili ve Kültürü

AP İtalyan Dili ve Kültürü

AP Japon Dili ve Kültürü

AP Latin

AP İspanyolca Dili ve Kültürü

AP İspanyol Edebiyatı ve Kültürü

You Might Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir