
GCSE Nedir?
GCSE, (General Certificate of Secondary Education) Genel Ortaöğretim Sertifikası anlamına gelir. Ulusal Müfredatın 10. ve 11. sınıflarda 14-16 yaş arası öğrencilere öğretilen bölümüdür. Devamında sonuçları bir çocuğun gelecekteki kariyeri üzerinde önemli bir etkiye sahip olan sınavları içerdiği için önemlidir.
GCSE’lerde hangi dersler zorunludur?
Üç temel ders, İngilizce, Matematik ve Fen, Vatandaşlık ve Beden Eğitimi ile birlikte zorunludur (Beden Eğitim ve Vatandaşlıktan sınav yoktur). GCSE’de alınan diğer tüm dersler isteğe bağlıdır.
Zorunlu dersler haricinde hangi dersler alınabilir?
Beş zorunlu dersin yanı sıra, okullar ayrıca dört ‘yetki alanı’nın her birinde en az bir derse erişim sağlamalıdır. Ayrıca, eğer isterlerse, öğrencilerin bunların dördünden de bir ders almalarını mümkün kılmalıdırlar. Dört yetki alanı şunlardır:
Sanat (sanat ve tasarım, müzik, dans, drama ve medya sanatları)
Tasarım ve teknoloji (elektronik, gıda teknolojisi, grafikler, dayanıklı malzemeler, sistemler ve kontrol, tekstil ve ürün tasarımı)
Beşeri bilimler (coğrafya ve tarih)
Modern yabancı dil (Fransızca, Almanca, İspanyolca vb.)
KS4 için isteğe bağlı dersler okullar arasında farklılık gösterir. Bazı dersler hiç sunulmayabilir.
Çocuklar kaç tane GCSE almalıdır?
Her çocuk en fazla 12, en az da 7 ders seçebilir. Zorunlu derslerin dışındaki dersleri, 9. sınıfta seçerler ve bu dersleri 10 ve 11. sınıfta okurlar.
GCSE’ler nasıl derecelendirilir?
Geçmişte GCSE öğrencilerine A* (en yüksek) ve G (en düşük) arasında puanlar verilirdi. G’nin altındaki puanlar “derecelendirilmemiş” için U olarak işaretlendi. Ancak işler değişti. Notlar artık 9 (en yüksek) ile 1 (en düşük) arasında değişmektedir. Yeni notların eski notlarla karşılaştırması şu şekilde:
9 – En yüksek not, eski A’dan bile daha yüksek*
8 – A*’nın altında ama A’nın üstünde
7 – A’nın biraz altında ama sadece
6 – B’den biraz daha iyi
5 – B’nin altında ancak C’nin üzerinde. “Güçlü geçiş” olarak da adlandırılır
4 – C’ye eşdeğerdir. Ayrıca ‘standart geçiş’ olarak da adlandırılır
3 – D’nin altında ama E’nin üstünde
2 – E ve F Arası
1 – F ve G Arası
Derecelendirilmemiş – Mümkün olan en düşük not. Eski sistemde olduğu gibi, U bir başarısızlığı belirtir.
İngiliz eğitim sisteminin temel direklerinden General Certificate of Secondary Education yaygın olarak GCSE olarak adlandırılan Genel Ortaöğretim Sertifikası, İngiltere eğitim sistemi içinde bir köşe taşı olarak değerlendirilebilir. Hayati bir akademik dönüm noktası olarak hizmet veren bu sınav, sayısız öğrencinin eğitim yolculuğunu şekillendirerek gelecekteki arayışları için zemin hazırlar. Felsefesini, yapısını ve önemini anlamak, öğrencilerin hayatları üzerindeki derin etkisini net bir şekilde ortaya koyar. Bu yazımızda GCSE hakkında bilmeniz gerekenleri aktaracağız.
Bilindiği üzere İngiltere eğitim sistemi zorunlu eğitimi dört adımdan oluşmaktadır. Key Stages 4 olarak bilinen zorunlu eğitimin son aşamasına GCSE de diyebiliriz. GCSE’ler, A-Level için geçiş köprü vazifesi gördüğünden oldukça önemlidir. İngiltere lise eğitim sistemi hakkında detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
GSCE ilk olarak 1986 yılında tanıtıldı ve 1988 yılında ilk GCSE sınavları yapıldı. GCSE, kapsamlı ve çeşitli bir eğitim temeli sağlama felsefesini benimser. Bu program, 14-16 yaş arası (genellikle 10. ve 11. sınıflarda) öğrencileri çeşitli konularda temel bilgi, beceri ve niteliklerle donatmayı amaçlamaktadır. 2 akademik yıl süren GCSE’ler temel felsefe, entelektüel gelişimi, eleştirel düşünmeyi ve akademik titizliği teşvik ederken, bireysel ilgi ve istekleri karşılamak için geniş bir konu yelpazesi sunar.
GCSE, hem temel zorunlu dersleri hem de isteğe bağlı seçimleri kapsayan bir dizi dersin çalışılmasını içerir. İngilizce, Matematik ve Fen Bilimleri zorunlu derslerin temelini oluşturur ve bu temel disiplinlerin temelden kavranmasını sağlar. GCSE zorunlu dersleri arasında vatandaşlık ve beden eğitimi dersleri de bulunmaktadır ancak bu dersler için öğrenciler bir sınava tabii tutulmaz. Bunların yanı sıra, okullar dört yetki alanının her birinden en az bir ders sunmalıdır. Bu yetki alanlarını aşağıda görebilirsiniz.
- Sanat (sanat ve tasarım, müzik, dans, drama ve medya sanatları)
- Teknoloji ve Tasarım (elektronik, gıda, teknolojisi, grafiker, tekstil ve ürün tasarımı)
- Beşeri bilimler (coğrafya ve tarih)
- Modern yabancı diller (Fransızca, Almanca, İspanyolca)
Okullar, öğrencilerin 9. sınıfta, en az 7 en fazla 12 ders seçmelerine olanak tanır. Öğrenciler bu dört alandan 60’a yakın bölümden ilgi alanlarına göre diledikleri dersleri seçme hakkına sahiptir. Ancak her okul, her alanda aynı ders yoğunluğuna ve çeşitliliğine sahip olmayabilir. Öğrencilerin seçtikleri dersler ilerideki kariyer hedeflerini etkileyeceğinden sadece ilgi alanına yönelik değil, seçtiği kariyer hedefine uygun dersler alması kendisi için daha verimli olmaktadır.
GCSE dersleri müfredat, teorik anlayış, pratik uygulamalar, kurs ve sınavların bir karışımını kapsar. Öğrencileri seçtikleri konuları derinlemesine incelemeye teşvik ederek eleştirel analiz, problem çözme ve bağımsız düşünmeyi geliştirir. Değerlendirmeler, konuya bağlı olarak yazılı sınavlar, pratik değerlendirmeler, sözlü sınavlar ve kurs ödevlerinden oluşabilir.
GCSE Notlandırma Sistemi
GCSE’ler, geleneksel harfli notlandırma sisteminin yerine 2017 yılında getirilen sayısal bir ölçek üzerinden notlandırılmaktadır. Sayısal notlandırma 9’dan 1’e kadar olup, 9 en yüksek ve 1 en düşük nottur. GCSE notlandırma sistemi, öğrencilerin performanslarının daha kesin bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanıyarak farklı başarı düzeyleri arasında daha net bir ayrım yapılmasını sağlamaktadır.
GCSE Neden Önemli
GCSE’nin önemi abartılamaz. Öğrencilerin akademik ve mesleki yörüngelerini etkileyen önemli bir aşama olarak hizmet eder. GCSE sınavlarında iyi derecede başarılar elde etmek, A-Level, mesleki kurslar veya çıraklık gibi ileri eğitimin kapılarını açar. Bu yeterlilikler üniversite ve kolejlere giriş için ön koşuldur ve gelecekteki kariyer fırsatlarını ve yollarını şekillendirir. GCSE, akademik öneminin ötesinde, sınıfın çok ötesine uzanan değerli beceriler ve bilgiler aşılar. Disiplin, zaman yönetimi, eleştirel düşünme ve dayanıklılık gibi kişinin kişisel ve profesyonel hayatı boyunca paha biçilmez olan becerileri geliştirir.
GCSE, İngiltere’de öğrencilerin eğitim yolculuğunda çok önemli bir aşamayı temsil etmekte ve gelecekteki çabaları için zemin hazırlamaktadır. Geniş ancak derinlemesine bir eğitim sağlama felsefesi, çeşitli konu seçenekleri ve titiz değerlendirme yöntemleri ile birleştiğinde, öğrencilerin bütünsel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. GCSE’den geçiş sadece akademik ilerlemeyi işaret etmekle kalmaz, aynı zamanda genç bireylerin isteklerini ve olanaklarını şekillendirerek onları arzu ettikleri geleceğe ulaşmalarını sağlar.